Specialisaties

Het beroep diëtist is breed, heel breed. Als diëtist kan je, je daarom ook niet in alles specialiseren. Vandaar dat ik met de afgelopen jaren heb gespecialiseerd in een aantal doelgroepen.

Overgewicht bij volwassenen en kinderen

Steeds meer mensen in Nederland hebben overgewicht. Het Centraal Bureau voor de Statistiek schat dat vandaag de dag ongeveer 40% van de Nederlandse volwassen bevolking te zwaar is. Ongeveer 8% van de bevolking leidt zelfs aan een ernstige vorm van overgewicht. Dit wordt obesitas genoemd. Overgewicht en obesitas verhogen de kans op ziekten.zoals suikerziekte, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten.

Naast volwassen met overgewicht stijgt ook de hoeveelheid kinderen met overgewicht. Op dit moment is 1 op de 7 kinderen te dik. Overgewicht bij kinderen verhoogt ook de kans op hart- en vaatziekten en suikerziekte. Vooral bij kinderen kan overgewicht ook leiden tot sociaal-emotionele problemen, zoals een minderwaardigheidsgevoel, eenzaamheid en gedragsproblemen. Een behandeling bij overgewicht kan dus niet vroeg genoeg beginnen. Afvallen gaat niet vanzelf. Dit kost moeite en tijd. Ik, als diëtist wil je graag helpen om op een verantwoorde en haalbare manier af te vallen en daarna het bereikte doel te behouden!

Voor kinderen met overgewicht in de leeftijd van 8 t/m 16 jaar is er een speciaal programma genaamd ´Go for (f)it! Middels een 3 maandelijks programma onder begeleidng van Kinderfysiotherapie Westland en diëtist worden kinderen en ouders intensief begeleid op gebied van bewegen en het aanleren van een gezonde leefstijl. Meer informatie over dit programma

Ondergewicht

Ondergewicht of ongewenst afvallen kan komen door gebrek aan eetlust vanwege ziekte of stress. Bij ongewenst afvallen kan ook de leefstijl een rol spelen.Een gezond gewicht is belangrijk. Ondergewicht brengt namelijk gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals vermoeidheid, lusteloosheid en grote kans op botbreuken. Een BMI van 18,5 of minder is een ernstige risicofactor voor osteoporose (botontkalking). Aankomen is vaak niet gemakkelijk maar een regelmatig eetpatroon en de juiste voeding kunnen je hierbij helpen.

Prikkelbaar Darm syndroom (PDS/IBS)

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een vervelende kwaal en een veelvoorkomende aandoening in de westerse wereld. Het is onduidelijk hoeveel mensen precies last hebben van PDS, omdat lang niet iedereen bij de (huis)arts terecht komt met de klachten. De symptomen zijn buikpijnklachten, waarbij een opgeblazen gevoel, een wisselend ontlastingspatroon, slijm zonder bloed in de ontlasting en winderigheid kunnen voorkomen. PDS komt ongeveer twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen.
Bij het prikkelbaar darm syndroom is met een goede voeding en de juiste leefstijl vaak winst te behalen. Er is bij darmklachten geen eenduidig advies te geven, daarom kijken we samen bij welke voedings- en leefstijladviezen jij baat kan hebben.

Te hoog cholsterol (hypercholesterolemie)

Cholesterol is een bouwstof in ons bloed. Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Het cholesterol in het bloed is onder te verdelen in twee soorten: LDL-cholesterol (slecht cholesterol) en HDL-cholesterol (goed cholesterol). Teveel LDL-cholesterol is een risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Deze twee soorten cholesterol zijn beïnvloedbaar door voeding, maar ook door roken, lichaamsbeweging en lichaamsgewicht. Naast deze factoren kan erfelijkheid ook een rol spelen. Is het cholesterol in je bloed te hoog, ik kan je adviezen geven die kunnen helpen dit cholesterol te verlagen.

Hoge bloeddruk (hypertensie)

Een te hoge bloeddruk is een risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten. De bloeddruk is te hoog als de onderdruk (diastolisch) hoger is dan 90 en de bovendruk (systolisch) hoger dan 140. Bij te hoge bloeddruk wordt vaak medicatie voorgeschreven. De oorzaak van een te hoge bloeddruk is niet altijd duidelijk. Een aantal factoren die van invloed zijn op de bloeddruk zijn: lichaamsgewicht, stress, beweging en bepaalde voeding(middelen). Het aanpassen van eet- en leefstijl kan bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk.

Diabetes Mellitus

Een goede behandeling bij Diabetes Mellitus (suikerziekte) geeft op langere termijn minder complicaties en daardoor een betere kwaliteit van leven. De rol van de diëtist is daarbij erg belangrijk omdat voeding, leefstijl en gewicht van invloed kunnen zijn op de bloedsuikerwaarden. Ik kan je precies uitleggen wat het dieet bij Diabetes inhoud en hoe je dit praktisch toe kunt passen.
Naast individuele begeleding van een dietist bij Diabetes kan ook deelgenomen worden aan het Beweegsprogramma Diabetes

COPD

COPD (chronic obstructive pulmonary disease) is een verzamelnaam voor de longziekten chronische bronchitis en longemfyseem. Mensen met COPD kampen vaak met ondergewicht omdat ze door de kortademigheid minder gaan eten en omdat de energiebehoefte vanwege het ziektebeeld verhoogd is. Ondervoeding bij COPD kan leiden tot ernstige complicaties; spiermassa neemt af, kwaliteit van leven neemt af en het risico van sterfte neemt zelfs toe. Het is dus erg belangrijk om iets aan deze ondervoeding te doen.

Naast mensen met ondergewicht en COPD zijn er ook mensen met overgewicht en COPD. Wanneer het BMI boven de 30 kg/m2 komt, is het belangrijk om iets aan dit gewicht te doen. Het overgewicht heeft dan namelijk een negatief effect op het verdere verloop van het ziekteproces. Heb je COPD dan zijn voeding en beweging van heel groot belang. Over het gebruik van een verantwoorde voeding bij COPD kan ik je adviseren.

Eetstoornissen

Onder eetstoornissen vallen Anorexia Nervosa, Boulimia Nervosa en Binge eating disorder. De eerste 2 eetstoornissen kenmerken zich door extreme angst om aan te komen en daarom nog maar weinig tot niks te eten en veel te bewegen, anderzijds kunnen er juist grote hoeveelheden worden gegeten, wat direct daarna wordt gecompenseerd door te braken of te laxeren.

Anorexia Nervosa en Boulimia Nervosa zijn ernstige eetstoornissen en hebben ernstige gevolgen voor de gezondheid zoals: menstruatiestoornissen, botontkalking, aanhoudende vermoeidheid, verlaagde bloeddruk en hartslag, hartritmestoornissen en haaruitval.

Ben jij heel de dag bezig met wat je wel en niet mag eten, calorieën tellen en nooit tevreden met je gewicht? Neem dan contact op met je huisarts of maak een afspraak met mij zodat we de eerste stap kunnen zetten om van deze eetstoornis af te komen. Omdat ik naast mijn werk in mijn praktijk ook werkzaam ben als diëtiste binnen een instelling voor ‘eetstoornissen’ heb ik de nodige ervaring en weet ik dat de eerste stap naar ‘hulp zoeken’ enorm moeilijk is.

Binge eating disorder (BED) wordt ook wel ‘eetbuienstoornis’ genoemd. Bij BED wordt er (vaak in zeer korte tijd) een grote hoeveelheid voedsel gegeten en/of gedronken. Dit kan van alles zijn, vaak zeer calorierijk. Deze eetbuien leiden tot overgewicht. BED heeft ernstige lichamelijke gevolgen zoals: een verhoogde kans op suikerziekte, hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, verstoring van het honger- en verzadigingsgevoel (je weet niet meer wanneer je honger hebt of wanneer je vol zit), last van gewrichten. Ook kunnen er door het vele eetbuivoedsel, vaak rijk aan suikers, gebitsproblemen ontstaan zoals ontkalking van de tanden, slijtage van het tandglazuur en tandvleesontsteking.

Blijf met deze eetstoornis niet in je eentje rondlopen, maar zoek hulp, je bent niet de enige.

Bij eetstoornissen is de behandeling van een diëtist alleen vaak niet voldoende. Maar wel de een eerste stap in de goede richting!
Kijk voor meer hulp bij eetstoornissen ook eens op Proud2beme

Zwangerschap

Ben of wil je zwanger worden? Dan is het belangrijk om op je eten en drinken te letten. Alleen via jou krijgt je baby voeding binnen. Alles wat jij eet en drinkt, gebruikt je lichaam om jou en je baby te voorzien van voedingsstoffen. Een te hoog of te laag gewicht voor en/of tijdens de zwangerschap vergroot de kans op complicaties bij het ongeboren kindje of bij de bevalling. Het kan dus goed zijn om hiervoor een afspraak te maken bij de diëtist.

Sporters

Goed eten en drinken heeft veel invloed op de gezondheid en het prestatievermogen van een sporter. Een tekort aan een voedingsstof kan de prestaties negatief beïnvloeden. Op internet, in tijdschriften en in boeken is tegenwoordig veel informatie te vinden over voeding in het algemeen en over voeding bij sport. Iedereen geeft goed bedoelde adviezen. Maar welke sportvoeding is nu ideaal voor welke sporter? Dat is heel individueel. De juiste voeding hangt af van de duur en intensiteit van de sport, de trainingstijden, het gewenste lichaamsgewicht en het sportseizoen. Er bestaat dus niet zoiets als dé ideale sportvoeding.

De sportdiëtist is dé specialist op het gebied van voeding en sport. De sportdiëtist maakt een individueel voedingsplan, een voedingsplan dat is aangepast aan de leefstijl, het doel en voorkeuren van de sporter. Er wordt gekeken naar het trainingsschema, de duur en de intensiteit van de trainingen en de tijden waarop getraind wordt. Ook wordt er gekeken naar het gewenste lichaamsgewicht (en vetpercentage). En, niet onbelangrijk, er wordt rekening gehouden met de persoonlijke smaak en voorkeuren. Eten moet vooral ook lekker en haalbaar zijn!

Je kunt voor verschillende vragen bij een sportdietist terecht, bijvoorbeeld:
-Heb ik extra vitamines nodig?
-Hoe kom ik van mijn maag- en darmproblemen af?
-Wat kan ik het best drinken tijdens een training?
-Wat moet ik voor, tijdens en na een training eten?
-Hoe bereik ik het juiste lichaamsgewicht?
-Hoeveel eiwitten heb ik nodig voor spieropbouw?
-Wat moet ik eten als ik op reis ben?

Wil je meer informatie over sporten, sportvoeding of heb je vragen neem dan contact met me op.

Laatste nieuws

 • Diëtiste Marjolein van Dop wordt LIJFSTIJL diëtisten
  Per 1 september 2013 gaat Diëtiste Marjolein van Dop verder onder een nieuwe naam. Samen met collega diëtist Monique Ammerlaan gaat zij verder onder LIJFSTIJL
 • Super Shopper tour
  Iedere maand organiseert Diëtiste Marjolein van Dop in samenwerking met AH ´s-Gravenzande de Super Shopper tour. Tijdens deze interactieve tour leer je hoe je in
 • Go for (f)it!
  Go for(F)it is een cursus voor kinderen met overgewicht. Om het probleem van overgewicht aan te pakken is een brede aanpak noodzakelijk. Tijdens de cursus

Recente reacties

  Adressen

  Therapie & Zorg Zande
  Langestraat 83
  2691 BC 's-Gravenzande

  Paramedisch Centrum Lijfsupport
  Verhagenplein 3
  2671 HS Naaldwijk
  Email: info@dietistemarjolein.nl

  Recepten

  Bereken snel je BMI


  De Body Mass Index (BMI) geeft de verhouding weer tussen je gewicht en de lengte van je lichaam. De BMI zegt iets over het risico dat je gewicht oplevert voor je gezondheid.

  Index (kg/m²) Interpretatie
  Minder dan 18,5 Ondergewicht
  18,5 en 25 Gezond gewicht
  25 tot 30 Overgewicht
  Boven 30 Ernstig overgewicht
  * Voor kinderen t/m 16 jaar moeten aangepaste grenswaarden worden gebruikt. Meer weten? Neem contact met mij op!